PAPUTSAKIA


PAPUTSAKIA

Za 4 osobe:
2 kom patlidzana (od 450 do 500 grama)
150 gr prazilika
120g šargarepe
100g paprike
180g tikvica
40g kus-kus
80g feta sira
1 veza svežeg peršuna
So, biber,

Za napoliten (paradajz) sos:
150g paradajz iz konzrve kon kase
60g crnog luka

Način pripreme:
Patlidzane oprati, iseći vrh i zatim ih po dužini iseći na pola, pažljivo kašikom izvaditi sredinu patlidzana i ostaviti otprilike i cm debljinu. Polovine patlidzana sa izvađenom sredinom posoliti i ostaviti da odstoje i puste vodu, barem 2 sata.
Patlidzane ispržiti u vrelom ulju i ostaviti da odstoje na ubrusu dok se ne ocede od viška ulja.
Punjenje pripremiti tako što ćemo u velikom tiganju ili šerpi prvo izdinstati prazilik pa redom dodati šargarepu, papriku i tikvice sve isečeno na kockice, začiniti dodavanjem soli i bibera, kad povrće otpusti isključiti grejno telo i dodati kus-kus.Tokom pripreme možemo dodati malo belog vina i fona od povrća. Napuniti patlidžane i servirati odmah prelivene sa malo sosa od paradajza, izmrviti fetu i dodati sitno iseckan peršun.
Napoliten (paradajz) sos pripremiti tako što ćemo u šerpi upržiti prvo crni luk, crni luk upržavati dok ne počne da se karamelizuje, zatim dodati paradajz pelat. Začiniti dodavanjem soli i bibera i ukuvavati do određene gustine. Kad je soso gotov, izblendati ga štapnim mikserom. Po želji tokom pripreme možete dodati razno mediteransko začinsko bilje.

Tips: sredinu patlidžana možete iskoristiti za razne dipove. Mi ga u restoranu zapečemo i pomešamo sa susamom i kurkumom sa malo maslinonog ulja. Izblendamo štapnim mikserom.
Recept je poreklom iz Grčke. Paputsakia u prevodu znači cipelice i upravo tako podseća jelo kada se posluži sa 2 patlidžana. Originalni recept se priprema sa mlevenim mesom i bešamel sosom u rerni.